KRM mahu 'bedah siasat' skuad ragbi

SKUAD ragbi lelaki negara bersama pingat perak selepas tewas di tangan tuan rumah. FOTO KRM
Meor Riduwan Meor Ahmad
mriduwan@hmetro.com.my

KESATUAN Ragbi Malaysia (KRM) akan mengadakan 'bedah siasat' dalam masa terdekat susulan kegagalan skuad ragbi tujuh sebelah negara mencapai sasaran ditetapkan di Sukan Sea Filipina.

Presidennya, Datuk Shahrul Zaman Yahya berkata, banyak faktor dikaitkan punca kegagalan skuad lelaki mempertahankan pingat emas begitu juga skuad wanita kandas ke final.

Begitupun, katanya secara keseluruhan pencapaian skuad negara masih membanggakan. "Kita akan bedah siasat untuk kenal pasti faktor luaran dan dalaman. Sejak awal tahun lagi kita sedar Filipina akan menggunakan pemain berpangkalan di luar iaitu di England, Australia dan New Zealand.

"Saya difahamkan skuad kali ini hanya seorang pemain berpangkalan di Filipina kerana peraturan negara itu membenarkan dwi kerakyatan. Namun kita tidak mahu jadikan itu alasan, sebaliknya melihat dari segi kekuatan dan kelemahan pasukan yang perlu dibaiki untuk bergerak ke hadapan," katanya dihubungi semalam.

Shahrul Zaman berkata kehadiran pemain luar itu memberi kelebihan ketara kepada tuan rumah dari segi taktikal permainan serta fizikal tetapi persembahan pemain negara lebih baik berbanding pada edisi 2017 di Kuala Lumpur.

Skuad lelaki memenangi perak selepas tewas 0-19 kepada kepada Filipina manakala pasukan wanita mengulangi pencapaian 2017 dengan meraih gangsa.

  • Lagi berita berkaitan Sukan SEA Filipina 2019

    © New Straits Times Press (M) Bhd

    Selasa, 10 Dec 2019